Fotograf odbio nagradu jer je fotografiju napravio uz pomoć veštačke inteligencije

Nemački umetnik Boris Eldagsen odbio je da preuzme prestižnu nagradu nakon što je priznao da je stvorio pobedničku fotografiju koristeći veštačku inteligenciju (AI).
Fotograf odbio nagradu jer je fotografiju napravio uz pomoć veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
Eldagsen je rekao da nije prihvatio nagradu za najbolju kreativnu fotografiju, koju je osvojio prošle nedelje na foto-takmičenju u organizaciji "Sonija", preneo je "Gardijan".
Pobednička slika prikazuje dve žene različitog starosnog doba u crno-beloj boji.
 
Eldagsen, koji je studirao fotografiju i vizuelnu umetnost na Umetničkoj akademiji u Majncu, kao i u Pragu i indijskom Hajderabadu, rekao je da je bio "nevaljao" i da je hteo da vidi da li su takmičenja spremna da prihvate AI, ali je ocenio da nisu.
 
"Mi iz sveta fotografije treba da imamo otvorenu diskusiju na temu šta smatramo fotografijom, a šta ne. Da li je opseg fotografije dovoljno širok da dozvoli ulaz AI ili bi to bila greška? Odbijanjem nagrade nadam se da ću ubrzati da dođe do jedne ovakve debate", naveo je on na svom sajtu.
 
On je rekao da je istorijski momenat taj da je prvi put AI dobila nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju dodajući pitanje:
 
"Koliko od vas je znalo ili sumnjalo da je AI stvorila sliku? Nešto tu nije u redu, zar ne?".
 
On je rekao da bi nagrada mogla da se dodeli fotografskom festivalu u ukrajinskoj Odesi.
  • Mile

    18.06.2023 21:24
    mile@yahoo.com
    Sto je uopste ucestvovao na takmicenju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.