Lekić: Odustao sam od filma o Košarama, ali ću snimati "Ruskog konzula" po romanu Draškovića

Novi predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) Miroslav Lekić kaže da se u Srbiji nikad nije snimalo više filmova.
Budžet FCS ponovo je povećan i sada ukupno iznosi desetak i nešto miliona evra, u šta ulazi održavanje, dok će budžet za igrane filmove biti skoro pet miliona evra i to samo u jednoj kategoriji, ne računajući komercijalni, debitantski i film od nacionalnog značaja.
"Budžet je sjajan, veliki je, veći nego što je bio prošle godine, a imali smo 18 igranih filmova, što je rekord. To je izuzetno velika cifra za ovako malu zemlju. Mislim da situacija u srpskom filmu nikada nije bila bolja nego sada. To svi koji se bave ovim poslom znaju", naveo je Lekić.
Govoreći o filmovima od nacionalnog značaja, on je ocenio da tu može spadati širok dijapazon tema od Vinče do Košara, i da bi tu teme trebalo da budu anticipirane u odnosu na razne značajne godišnjice, uz davanje vremena autorima da se pripreme bar godinu dana ranije.
 
"Za moj pojam, nacionalna tematika predstavlja nešto što je u nacionalnoj istoriji ostavilo traga, a ne što je ovog trenutka aktuelno. Ovog trenutka ne prolazimo kroz filter istorije. Nacionalno je već prošlo neki filter i dokazalo kulturološku vrednost u istoriji ovog naroda", ocenio je Lekić.
 
Govoreći o sudbini filma o bici na Košarama 1999. godine Balša Đoge, Lekić je rekao da je prekinuto snimanje usled nedostatka komunikacije reditelja i produkcije, a nisu uspeli da se dogovore oko nastavka rada.  Prema njegovim rečima, problem je bio što je producent smatrao da reditelj ne odgovara na neke njihove predloge, dok je scenario promenjen uz saglasnost njegovog autora i FCS-a. 
 
Pošto medijacija FCS-a nije pomogla da se reditelj i producenti dogovore, producent ga je, kako je naveo Lekić, pozvao da radi film "Košare".
 
"Rekao sam da hoću, ali da taj film ne može imati veze sa filmom koji snima Đogo. Krenuli smo iz početka. To je potpuno novi scenario, nema nikakve dodirne tačke sa scenariom koji je napisan. Vratili smo novac koji je Balša dobio za Košare od FCS-a, jer je isti producent. Apsolutno nije bilo nikakvog otimanja filma", naveo je Lekić.
 
Novac je vraćen Đogu i producentu kog on bude pronašao da realizuje "Košare" po svojoj priči, istakao je Lekić i dodao da je "tada nastao skandal koji je izazvan činjenicom da je od nečega trebalo napraviti skandal". Prema njegovim rečima, slučaj se pretvorio u "pravljenje jeftinih političkih poena na osetljivoj temi".
 
"Ja sam od tog filma definitnvno odustao. Imali smo jako dobar scenario. Tema je morala da bude realizovana, ali ta priča sa mnom nema više nikakve veze", rekao je Lekić.
 
Posle prvomajskih praznika Lekić počinje snimanje filma "Ruski konzul" po istoimenom romanu Vuka Draškovića, čiji je "Nož" ekranizovao 1999. godine. Pošto je roman "Ruski konzul" nastavak "Noža" deset godina kasnije, odlučili su da film ne bude direktni nastavak, već će biti isti junaci koji nisu vezani za "Nož" i imaju nove biografije.
 
"Ali je suština romana 'Ruski konzul' zadržana. To je priča o Kosovu, o položaju Srba na Kosovu 1973. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji", naglasio je Lekić. 
Prema njegovim rečima, film neće pokušavati da se bavi nekakvim rešenjima odnosa Srba i Albanaca.
 
"Bavimo se konstatacijom neke situacije, greškama koje su proistekle iz koncepta koji je smatran idealnim i pokušavamo da sugerišemo neke puteve u kojima bi ljudi na tim prostorima mogli da funkcionišu", istakao je Lekić.
 
"Ruski konzul" biće Lekićeva četvrta saradnja sa glumcem Žarkom Lauševićem i ocenjuje da polako idu ka nekakvom "privatnom i profesionalnom zaokruženju".
 
"Nas dvojica dugo radimo. Povezuje nas dugogodišnje prijateljstvo koje olakšava posao. Jako se dobro razumemo. Tri godine pričamo o ovom filmu", podsetio je reditelj. 
 
"Ruski konzul" će biti "klizak projekat", ali ne zbog političke opasnosti, već Lekić podseća da danas veći deo publike ne zna ništa o događajima iz vremena u kome se radnja odvija.
 
"Biće složen zadatak da ovoj generaciji predstavimo vreme ideološkog optimizma koji je doveo do svega ovog i jedan je od generatora problema", naveo je Lekić.
  • Zd-ns

    03.05.2023 08:34
    Zasto?
    Zasto odustajanje? Narodu je potrebna istina o Kosarama. Sto se tice Vuka Draskovica i njegovih romana, e bas me zanima sta je slagao o "Ruskom konzulu" da je napisao o borbi o ratu u Hrvatskoj kako je njegova paravojska se borila, tad bi mu mnogi poverovali, al' on to vesto prikriva a vise osudjuje zrtve rata drugih naroda nego srpskih. Zasto nije napisao o srpskim zrtvama u Jasenovcu,Prebilovcima u Hercegovini(on je hercegovac), Skelanima,Kosarama, srbima na Kosovu koji trpe teror jos za vreme Tita -e tad bi mu verovala a i vama g-dine Lekicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.