Operska diva Marija Kalas dobija muzej u Atini

U Atini danas će biti otvoren muzej posvećen čuvenoj sopranistkinji Mariji Kalas, koja se smatra najvećom operskom divom na svetu.
Smešten u višespratnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej otvara svoja vrata uoči stogodišnjice njenog rođendana. Ovaj objekat iz 20-ih godina prošlog veka na središnjem trgu Sintagma nekada je bila hotel.
Posetioci će u muzeju moći da vide više od 1.300 predmeta, od njenih operskih haljina, uključujući i plavu baršunastu haljinu koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve opere Travijata 1955. u milanskoj Skali, do školskih svezaka, partitura i fotografija, pa čak i sudbonosnog menija na zabavi u Veneciji 1957, gde je upoznala grčkog tajkuna Aristotela Onazisa, saopštili su organizatori.
Na drugom spratu muzeja posetioci će moći da čuju delove njenih prepoznatljivih predstava.
 
"Velika diva Marija Kalas vraća se kući. Ponosni smo na ovaj muzej koji prvi kombinuje tehnologiju i proživljeno iskustvo", rekao je gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis.
 
Obnova zgrade i preuređenje trajali su više od decenije, uz troškove od 1,5 miliona evra. Neke od izloženih predmeta, između ostalih, donirali su milanska Skala, njujorška opera Metropoliten, La Feniče u Veneciji i Arena u Veroni, gde je Kalas 1947. prvi put nastupila u Italiji.
 
Marija Ana Sesilija Sofija Kalogeropulos, operska diva grčkih korena, svetski poznata kao Marija Kalas, rođena je u Njujorku u decembru 1923. godine. Preminula je 1977. godine od infarkta.
  • Klimt Bec

    28.10.2023 14:30
    Diva
    Obozavana Svetska Primadona, nesrecnog zivota i ljubavi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.