Mađarska zabranila tinejdžerima da posete izložbu zbog LGBT sadržaja

Mađarska vlada zabranila je mlađima od 18 godina da posete izložbu World Press Photo koja je izložena u Budimpešti, navodeći kao razlog LGBT sadržaj na nekim fotografijama.
Mađarska zabranila tinejdžerima da posete izložbu zbog LGBT sadržaja
Foto: Pixabay
Nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana promoviše hrišćansko-konzervativnu agendu i 2021. zabranila je "prikazivanje i promociju homoseksualnosti" u knjigama i filmovima dostupnim mlađima od 18 godina, uprkos oštrim kritikama organizacija za ljudska prava i Evropske unije.
U subotu je Mađarski nacionalni muzej prestao da prodaje ulaznice za izložbu fotografija mladima, nakon što se angažovala krajnje desna stranka Mi Hazank/Naša domovina.
"Na temelju inicijative Mi Hazanka, mladi ispod 18 godina ne mogu da posete izložbu u Nacionalnom muzeju jer se time krši zakon o zaštiti dece", rekla je krajnje desna stranka državnoj agenciji MTI.
 
Novo pravilo objavljeno je na sajtu muzeja kasnije u subotu. 
 
Ranije ove godine neke mađarske knjižare kažnjene su zbog prodaje knjiga koje prikazuju homoseksualnost, a koje nisu bile zamotane u plastiku kako to zahteva zakon.
 
Zakon iz 2021. za koji vlada kaže da mu je cilj da zaštiti decu, izazvao je zabrinutost u LGBT zajednici.
  • Sale NS

    15.11.2023 13:30
    BRAVO!
    Pozdravljam odluke gospodina Orbana u vezi sa ovom galopirajućom pošasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost