Biće organizovan doček slike Paje Jovanovića kupljenoj po Vučićevoj direktivi

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je otkupom slike Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", a čiji je pravi naziv "Arnautski ratnik", ta slika "simbolično vraćena u Srbiju".
Ova slika kupljena je na aukciji u Galeriji Sotebi u Londonu.
 
Gojković je za televiziju Pink rekla da to ne znači "da je bila u Srbiji" pa da je vraćena, već da je vraćena u Srbiju "tamo gde treba da pripada".
Ministarka je u uključenju iz Legata Paje Jovanovića u Beogradu rekla da će se otkupljena slika Paje Jovanovića naći među 212 umetničkih dela, i da se razmišlja gde da bude izložena.
 
"Muzej Grada Beograda će dobiti novu zgradu, jedan deo će sigurno biti posvećen Paji Jovanoviću", kazala je Gojković.
Istakla je da je slika "Arnautski ratnik" još u davnim vremenima uvršćena u jedno od najznačajnijih dela Paje Jovanovića, i da će biti organizovan doček prilikom njenog dolaska u Beograd.
 
Muzej grada Beograda otkupio je početkom novembra sliku "Odmor bašibozuka" na aukciji u Sotebiju za 304.800 funti, uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva kulture, a po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio da je naložio da se "nađe način" kako da se otkupi ta slika.
  • NN

    28.11.2023 10:18
    Slika
    E. komentatori! Niste vi ni čuli za Paju Jovanovića niti videli nešto od njegovih dela! Umetnik ih je sve video, ova je po njemu "ne poznata", zna vrednost svih, samo ne zna da se ne naže ne poznato, već nepoznato! A njegove, umetnikove radove očigledno niko neće! Samo vam se zgodno namestilo - ali pogrešan taktički potez!
    Ono o Albanskom, a ne Arnautskom ratniku, što je ocenjeno kao neka naročito prefrigana i podla prevara, pokazuje da pisac komentara ništa pod milim bogom o tome ne zna!
  • istoricar umetnosti

    20.11.2023 03:35
    Dr.
    Pa kako mu nije muka od samog sebe? Slike, stadioni, avioni, kamioni, sta jos?
  • Z

    16.11.2023 08:53
    Z
    A ko peva,Jeca ili Ceca? Oce biti Vatrometa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost