Muzika komponovana u Aušvicu biće predstavljena sledeće nedelje

Muzika koju su komponovali zatvorenici Aušvica tokom Holokausta sledeće nedelje će napokon ugledati svetlo dana.
Muzika komponovana u Aušvicu biće predstavljena sledeće nedelje
Foto: Pixabay
Biće predstavljene četiri od preko 200 kompozicija koje je 2015. otkrio dirigent i kompozitor Leo Gejer tokom posete tom koncentracionom logoru.
 
Gejer je posetio bivši nacistički logor nakon što je dobio zadatak da napiše partituru u spomen na Martina Gilberta, britanskog istoričara i stručnjaka za Holokaust koji je preminuo u februaru ove godine.
Gejer, koji nije Jevrej, otputovao je u Poljsku kako bi stekao "osećaj težine" Gilbertovog rada. Dok je bio tamo, susreo se s arhivatorom u memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, koji je spomenuo da imaju ostatke muzičkih zapisa koje su svirali orkestri u logoru.
 
"Znao sam da u Aušvicu postoje orkestri i to je ono o čemu smo razgovarali jer me kao muzičara to zanimalo. Tek tada je spomenuo rukopise u arhivi. Skoro sam se srušio kad mi je prvi put rekao - nisam mogao da verujem da je tako nešto prošlo nezapaženo gotovo 80 godina", rekao je Gejer u telefonskom intervjuu za CNN u četvrtak. 
Gejer, koji je na doktorskim studijama muzike i kompozicije na Oksfordu, naglasio je da je ono što je sačuvano u Aušvicu "poput slomljene slagalice". Ali odlučan je da sklopi ta dela i oživi ih.
 
Četiri kompozicije koje će biti predstavljene biće deo koncerta povodom 10. godišnjice "Constella Music".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.