Grčka hoće da joj se vrate skulpture iz Partenona, britanski premijer otkazao razgovor sa grčkim

Grčki premijer Kirjakos Micotakis kritikovao je odluku svog britanskog kolege Rišija Sunaka da otkaže razgovore na kojima se nadao da će pokrenuti pitanje skulptura iz Partenona.
Grčka hoće da joj se vrate skulpture iz Partenona, britanski premijer otkazao razgovor sa grčkim
Foto: Pixabay
Grčke vlasti su više puta tražile od Britanskog muzeja da trajno vrati 2.500 godina stare skulpture koje je britanski diplomata Lord Elgin uzeo iz tog hrama početkom 19. veka dok je bio izaslanik u Osmanskom Carstvu.
 
Micotakis se u intervjuu za BBC u nedelju požalio da razgovori o mogućem povratku skulptura u Atinu ne napreduju dovoljno brzo.
Usledilo je otkazivanje susreta u Dauning stritu, a Sunakov potez je ocenjen kao "pogrešan i nedostojanstven".
 
"Želim da izrazim ljutnju zbog činjenice da je britanski premijer otkazao naš zakazani sastanak nekoliko sati pre nego što je trebalo da se održi. Grčku i Britaniju spajaju tradicionalno jake prijateljske veze, a okvir naših bilateralnih odnosa je izuzetno širok. Stavovi Grčke o skulpturama Partenona su poznati", poručio je Micotakis.
Micotakis je, navodi Gardijan, ukorio Sunaka jer nije uspeo da odgovori na izazov diskusije o sudbini antikviteta koji su izazvali najduži kulturni sukob na zapadu.
 
"Ko veruje u ispravnost i pravednost svojih stavova nikada se ne plaši suprotstavljenih argumenata", prekorio je Micotakis britanskog premijera.
  • Paja

    28.11.2023 13:34
    Oduvek se znalo ko su najveci pljackasi umetnina na svetu,Englezi.Po tom e je i cuvena izreka,ne pravi se Englez!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.