Spor Italije i Nemačke oko skulpture koja "oličava Hitlerovu arijevsku estetiku"

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano odbio je zahtev Nemačke državne zbirke antikviteta u Minhenu za povraćaj antičke rimske statue.
Spor Italije i Nemačke oko skulpture koja "oličava Hitlerovu arijevsku estetiku"
Foto: Pixabay
Ova skulptura, prema tvrdnjama nekadašnjih nacističkih lidera, oličava Hitlerovu arijevsku estetiku.
 
Sanđulijano tvrdi da je reč o italijanskom nacionalnom blagu.
Diskobolus Palombara (Bacač diska) je rimska kopija izgubljenog grčkog originala koju je Hitler kupio od privatnog italijanskog vlasnika 1938. godine pod pritiskom italijanskog fašističkog lidera Benita Musolinija, a protiv želja tadašnjih italijanskih zvaničnika kulture.
 
Statua, otkrivena krajem 18. veka, vraćena je Italiji 1948. godine, kao delo koje su ukrali nacisti.
Spor je nastao kada je direktor Nacionalog rimskog muzeja zatražio da se Italiji vrati mermerna baza statue iz 17. veka, nakon čega je nemački muzej zahtevao povratak Diskobolus Palombare uz tvrdnju da je ilegalno prevezena u Italiju, prenosi "Korijere dela sera".
 
"Ovo delo su nacisti nabavili prevarom i deo je našeg nacionalnog nasleđa", izjavio je Sanđulijano za Rai, dodavši da smatra da je nemački zahtev nedopustiv i da se nada da će mermerna baza biti vraćena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.