Preminula pozorišna rediteljka Mira Erceg

Poznata pozorišna rediteljka Mira Erceg preminula je u Berlinu u 79. godini.
Preminula pozorišna rediteljka Mira Erceg
Foto: Pixabay
Mira Erceg rođena je 1945. godine u Sanskom Mostu. Završila je studije u Moskvi na Državnom institutu za pozorišnu umetnost.
 
Živela je i radila u Istočnom Berlinu, režirala u teatrima u Oslu, Drezdenu, Antverpenu, Esenu, Berlinu, Sarajevu, Beogradu, Banjaluci…
"Mirin sin, reditelj Saša Haveman, javio nam je ovu tužnu vest. Ovo je veliki, veliki gubitak za pozorišnu umetnost, jer ona je ostavila istinski, dubok trag u svetu teatra u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj“, kazao je za Nova.rs dramski umetnik Ljubivoje Tadić.
 
Naveo je da je Mira Erceg pomerala granice.
 
"Mira je uradila antologijske predstave, među kojima su i dva dela ‘Fausta’ u Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je najveći poznavalac Geteovog dela. Ili, na primer, komad ‘Plava Jevrejka’ Isaka Samokovlije koji je režirala u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, koji je gostovao u celom svetu. Kreativna, inventivna, avangardna, pomerala je granice, a svaka saradnja sa njom je bila nezaboravna avantura", rekao je Tadić.
 
Datum i mesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.