Zoran Đerić: Ambiciozni planovi SNP-a u 2024. godini

V. d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić otkriva koje planove pozorište ima za godinu pred nama.

U prvom delu sezonu 2023/2024. Srpsko narodno pozorište je ostvarilo sedam uspešnih premijera, od kojih je pet bilo dramskih: "Zajedno", "Bertove kočije ili Sibila", "Bila jednom jedna zemlja", "Sakupljači perja" i "Ponovno ujedinjenje dve Koreje", premijeru baleta "Kopelija", premijeru opere "Travijata" i obnovu opere "Ero s onoga svijeta".

Dr Zoran Đerić kaže da je učinjen svojevrsni poduhvat. 
 
"Podsećam vas da smo tokom leta imali radove na obe scene, da je na sceni 'Jovan Đorđević' posle dužeg vremena, konačno stavljena u funkciju rotacija. Njen scenski potencijal iskorišćen je u pripremi i realizaciji operske premijere, 'Travijate'. Na sceni 'Pera Dobrinović' su zamenjeni cugovi i tzv. gornja scenska tehnika, nabavljen je novi mikspult. I to je sve vidljivo u premijerama koje su usledile, 'Bertove kočije ili Sibila' i 'Sakupljači perja'. To su sve dobre predstave, a neke od njih su već postale izuzetno popularne, poput 'Sakupljača perja'. 
 
I na Kamernoj sceni su premijerno izvedene dve premijere, 'Bila jednom jedna zemlja' i 'Ponovno ujedinjenje dve Koreje', koje imaju hit-potencijale. Prva, u režiji Kokana Mladenovića, koja je nastala po istoimenom romanu Dušana Kovačevića, ali objedinjuje u sebi i druga Kovačevićeva dela i junake, podjednako pozorišne i filmske, izuzetna je parabola života i pozorišta. Uprkos zbunjujućem naslovu, 'Ponovno ujedinjenje dve Koreje' nije politička predstava, već komična, najbolji proizvod tradicije francuskih vodvilja i komedije apsurda. 'Travijata' je raskošna opera, scenski i muzički (mislim pre svega na nove soliste) osvežena i prepuštena operskoj publici na uživanje. I balet 'Kopelija' je jedan takav spektakl", navodi Đerić.
S obzirom na to da je Srpsko narodno pozorište - pozorište sa tri Umetničke jedinice, koliko je teško ili izazovno uskladiti produkciju, sektore, organizaciju, a da sve uvek bude pravovremeno i onako kako to vidi publika u trenutku izvođenja?
 
Naravno da nije lako sve uskladiti, budući da je bilo malo vremena a mnogo planova. Dešavaju se i povremeni nesporazumi, ali smo sve ipak uradili na vreme. Ako imamo u vidu broj premijera, njihovu scensku zahtevnost, jasno je da su naše radionice radile punim kapacitetima, a imali smo i pomoć sa strane, kako bi na vreme bile gotove kulise, kostimi, rekviziti… Kad nervoza prođe, kada se izvede premijera i publika dobro reaguje na ono što je videla i čula, onda se malo odahne, uzme vazduh za dalje. To je već uobičajeno. Nema mesta za dosadu. Dinamično je, ponekad i svađljivo, ovo je, uostalom pozorište, takva atmosfera mu i pripada.
 
Koji su planovi za narednu godinu i drugi deo sezone? Šta možemo da očekujemo u Pozorištu?
 
Planovi su ambiciozni, kao što je to i za očekivati, pre svega od novih umetničkih direktora. Drama planira deset premijera, po pet na obe scene. "Iskupljenje", po romanu Branimira Šćepanovića, u dramatizaciji Slobodana Obradovića, a u režiji Veljka Mićunovića, u aprilu 2024. U istom mesecu se očekuje realizacija projekta "Oslbođeno pozorište", u režiji Harisa Pašovića. Projekat finansira Kreativna Evropa. 
 
U maju očekujemo premijeru "Pokondirene tikve", Jovana Sterije Popovića, koju će režirati mladi slovenački reditelj Juš Zidar. U drugom delu sezone očekuju nas "Balkanska lepotica", po romanu Lasla Vegela, u režiji Andraša Urbana i "Centrifugalni igrač", Todor Manojlovića, u režiji Juga Đorđevića. Krenuli smo već sa pripremom "Mišje groznice", Aleksandra Popovića, koju režira mladi srpski reditelj Đorđe Nešović. Premijera se očekuje već u februaru 2024. godine. Na Kamernoj sceni planiramo inscenaciju komada "Nezaboravak...", mlade dramaturškinje Mine Petrić, u režiji Tamare Mitrović, kao i "Vodopade", Staše Bajac, u režiji Irene Popović Dragović. 
 
U planu su i neke druge, pre svega koprodukcije. Opera planira premijeru "Demona", koja je rađena po istoimenoj poemi Mihaila Ljermontova, a komponovao ju je jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora 19. veka, Anton Rubinštajn. Ona će se prvi put izvesti u Srbiji, ali i na Balkanu. Pre ove premijere, sledi premijera jedine tango opere na svetu i jedinog operskog dela Astora Pjacole, "Marija iz Buenos Ajresa". Povodom 100. smrti kompozitora Đakoma Pučinija, izvešćemo operu "Đani Skiki". Planira se realizacija Letnjeg operskog festivala, sa puno atraktivnih programa. Ali o tome ćemo sledeće godine detaljnije. Balet će imati jednu veliku premijeru. Reč je o baletu "Otelo", libreto je nastao po istoimenoj Šekspirovoj tragediji, na muziku L. V. Betovena. Koreografi su Krunislav i Gordana Simić. Premijera je planirana za maj 2024. godine.
Šta biste za Novu godinu poželeli ljubiteljima Pozorišta ili pak samom Pozorištu?
 
Davno je već primetno da je pozorište hram umetnosti, jedinstven i nezamenljiv. U njega dolaze ljubitelji Knjige, kao i ljubitelji Filma, Muzike, Slikarstva. Kroz dramu, kao i kroz operu i balet, prožimaju se svi svetovi duhovnosti i umetnosti, dolazi do interakcije između izvođača (interpretatora) i publike. Pozorište je život, baš kao što je i nama život pozorište. Voleo bih da tako i ostane!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.