Klimtova izgubljena slika se pojavila u Austriji i biće na aukciji u aprilu

Slika najpoznatijeg austrijskog slikara Gustava Klimta nedavno je otkrivena u privatnoj kolekciji u Austriji i biće ponuđena aukciji 24. aprila, saopšteno je danas.
Klimtova izgubljena slika se pojavila u Austriji i biće na aukciji u aprilu
Foto: Pixabay
"Portret gospođice Lizer" iz 1917. godine, jedno od kasnijih umetničkih dela Klimta koje je naručila jedna bogata jevrejska porodica, čiji je poslednji poznati vlasnik umro u deportaciji 1943. godine, predstavljena je danas javnosti u Beču.
 
Slika, veoma dobro očuvana, poslednji put se pojavila na izložbi u Beču 1925. godine, o čemu svedoči crno-bela fotografija, jedini dokaz njenog postojanja.
Slika je zatim nestala pre nego što se ponovo pojavila u javnosti kada su njeni sadašnji vlasnici nasledili delo od dalekih rođaka, koji su je posedovali od 1960-ih godina.
 
Šta se u međuvremenu dogodilo sa slikom ostaje misterija, uprkos istragama, rekao je novinarima stručnjak Ernst Ploil.
Slika koja predstavlja mladu brinetu, čija se jakna sa šarama ističe na crvenoj pozadini, mogla bi da bude prodata između 30 i 50 miliona evra.
 
Gustav Klimt (1862-1918) je bio austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.
 
Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i druge umetničke discipline, posebno primenjene umetnosti. Danas su većim delom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom.
 
Veliki broj njegovih crteža se nalazi u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago.
  • Crni

    29.01.2024 13:36
    Humor
    Postoji još jedan poznatiji austrijski slikar...
  • Limanka

    26.01.2024 06:26
    Nije, nije
    Nije eroticizam. Erotikom su prožeti Klimtovi radovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.