Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Poslije zabave"

Dobitnik Ninove nagrade za 2024. godinu je Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave", saopštio je žiri ovog domaćeg književnog priznanja.
U užem izboru, pored pobedničkog, bili su i romani "Pesma o tri sveta" (Agora) Vladimira Pištala, "Pakrac" (Laguna) Vladana Matijevića, "Autosekcija" (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića. 
Odluku je doneo žiri u sastavu: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).
Grabovac ispisuje prozu o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju. "Totalni roman!", ocenjuje izdavač. S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života.
 
Tako osvetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasleđuje – dar, spisateljsku osetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. 
 
"Poslije zabave", mada kompoziciono osmišljen u pet delova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton celom narativu: "I onda počinje oluja go*ana".
 
"Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svest do njene nemoćnosti", ocenjuje izdavač.
  • LERINGO

    29.01.2024 18:51
    Zasluzeno!
    Bravo Stevo, cestitam ti od srca! Skroman i nenametljiv kakav si uvijek bio, zasluzio si sa punim pravom da se okitis najvecim priznanjem za svoje stvaralastvo u knjizevnosti.
  • Boris

    29.01.2024 13:25
    Vrlo fin citat, zaista dostojan prestižne književne nagrade i žiria koji ga je ovenčao nagradom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.