"Mrtvačev prekidač": Ako Asanž umre u zatvoru, umetnik će uništiti dela Pikasa i Vorhola

Jedan francuski umetnik ruskog porekla zapretio je da će uništiti slike Pabla Pikasa, Endija Vorhola i drugih čuvenih slikara, ukoliko osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž umre u zatvoru.
"Mrtvačev prekidač": Ako Asanž umre u zatvoru, umetnik će uništiti dela Pikasa i Vorhola
Foto: Pixabay
Andrej Molodkin, umetnik koji živi na jugu Francuske, planira da uništi umetnine vredne 45 miliona dolara, koje su mu donirane. 
 
On tvrdi da je stavio slike u 29 tona težak sef, koji je povezan sa dva bureta - jednim sa kiselinom, a drugi sa katalizatorom, koji ako se zajedno upumpaju u sef, mogu potpuno da unište sva remek-dela.
Molodkin tvrdi da je njegov sef povezan sa tajmerom koji mora da se ponovo podesi svakog dana, a ako do toga ne dođe, supstance iz oba bureta će procuriti u sef i uništiti sva umetnička dela.
 
Inicijativu ovog umetnika, nazvanu "Mrtvačev prekidač", podržala je Asanžova supruga Stela.
"U katastrofalno vreme u kojem živimo, kada ima tako puno ratova, uništiti umetničko delo je veći tabu nego uništiti život čoveka. Otkad je Asanž u zatvoru, sloboda izražavanja, govora, informisanja, još više je potisnuta", rekao je Molodkin za Skaj njuz.
 
Asanž, osnivač sajta Vikiliks, trenutno je u zatvoru u Velikoj Britaniji, gde čeka presudu na svoju žalbu protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi trebalo da se suoči sa optužbama za špijunažu. O poslednjoj žalbi odlučivaće se krajem ovog meseca.
 
Vikiliks je objavio na hiljade dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, a Asanž se tereti da je zajedno sa bivšom analitičarkom vojne obaveštajne službe Čelzi Mening nezakonito pribavio i objavio poverljive dokumente koji bi mogli da "nanesu nepopravljivu štetu Sjedinjenim Državama ili koji bi mogli da stranim zemljama donesu prednost". Asanž negira da je učinio bilo šta pogrešno.
  • Rade

    19.02.2024 01:33
    Strašno
    Strašno je kako se ni jedna zemlja ne zalaže za oslobođenje Asanža.NEMA SAOSEĆANJA SA LJUDIMA ,KOJI SU SVETIONICI SLOBODNE MISLI !!!!
  • aaa

    18.02.2024 11:00
    Nema razlike u diktaturi između Amerike i Rusije, Amerika je samo posredstvom medija uvija u šareni papir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.