Slika koja nije viđena u javnosti 45 godina mogla bi dostići cenu od 20 miliona dolara

Rani rad britanskog umetnika Dejvida Hoknija - slika koja prikazuje njegov dobro poznat motiv s bazenom, a u javnosti nije viđena više od 40 godina - kreće na aukciju.
Slika koja nije viđena u javnosti 45 godina mogla bi dostići cenu od 20 miliona dolara
Foto: Pixabay
Hokni (86) je 1965, nakon prvog putovanja u Los Anđeles, naslikao Kaliforniju, sliku koja prikazuje dve gole figure u otvorenom bazenu. Od 1968. delo je u privatnoj zbirci. Poslednji put u javnosti je viđeno 1979. i vrhunac je aukcije koju će 7. marta održati aukcijska kuća Kristis pod nazivom "20th/21st Century: London Evening Sale".
 
Slika se u katalogu nudi kao predmet s "cenom na upit", a znalci procenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 miliona dolara. 
"Reč je o jednom od najranijih primera Hoknijevih slika s motivom bazena", rekla je Rojtersu Tesa Lord, upravnica Odeljenja za posleratnu savremenu umaetnost aukcijske kuće.
 
Godine 2018. Hoknijevo delo iz 1972. "Portret umetnika (Bazen s dve figure)" prodato je za 90,3 miliona dolara. Bila je to rekordna cena za delo živog umetnika na jednoj aukciji.
"Puno je dodirnih tačaka između dva dela. Uz to smo od rekorda postignutog te 2018. svedočili naglom širenju tržišta i pojačanom interesu za Hoknijevim slikama", rekla je Lord.
 
"Kalifornija" će u martu najpre biti izložena u Parizu i Njujorku, pre nego što bude vraćena u London, gde će takođe biti izložena pre prodaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.