Otvoren 52. FEST: "Beogradski pobednik" uručen reditelju Želimiru Žilniku

Filmski festival FEST otvoren je u petak uveče projekcijom filma "Bartonova akademija" američkog reditelja Aleksandra Pejna i kratkometražnog filma "Još jedan dan" Radivoja Raše Bukvića.
Otvoren 52. FEST: "Beogradski pobednik" uručen reditelju Želimiru Žilniku
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručena je reditelju Želimiru Žilniku, a 29. februara to priznanje će dobiti i iranski sineasta Asgar Farhadi, koji dolazi iz Los Anđelesa.
 
Žilnik je istakao da je FEST festival sa najboljim repertoarom i da je on na tom festivalu prošao kroz proces učenja.
 
"Ovih 60 filmova koje sam napravio ne bih uspeo da nisam imao fantastičnu energiju saradnika, a tih saradnika je za 60 godina bilo onoliko koliko ima publike u sali i voleo bih da znaju da sam im zahvalan“, rekao je Žilnik.
Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da je da je slogan ovogodišnjeg festivala "Idi gledaj" jedinstven poziv upućen svim gledaocima i ljubiteljima filma.
 
"Znam da svako najpre bira filmove prema svom ukusu, rediteljima ili glumcima koje voli, ali dozvolite da određeni deo vašeg izbora obuhvati i nešto neočekivano“, kazao je Pantelić.
On je naglasio da ove godine selekcija FEST fokus obuhvata filmove koji se bave decom i mladima koji su suočeni sa određenom vrstom nasilja.
 
"Potreba da se kao društvo bavimo ovom važnom temom poklopila se sa mnoštvom odličnih filmova o tome snimljenih u svetu tokom prošle godine. Tako se stvorila selekcija koja ima potencijal da pored svoje umetničke snage deluje i edukativno“, istakao je Pantelić.
 
Kako je naveo, na ovogodišnjem FEST-u biće predstavljena potpuno nova selekcija koja je nastala iz potrebe da se na jednom mestu okupe filmovi koji imaju drugačiji izraz i ugođaj, u odnosu na one na koje je publika navikla.
 
Ove godine biće prikazano 108 filmskih ostvarenja u šest beogradskih dvorana, a publika će imati priliku da vidi šest srpskih filmova: "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, "Videoteka" Luke Bursaća i "Još jedan dan" Radivoja Bukvića.
  • Milan

    24.02.2024 07:16
    Vrh brateee!
    Odlican reditelj a jos bolji odabir glumaca, Dika,Kareli,Debeli Robika... .
    Zato uvek kada vidim domacim film, okrenenem ledja ekranu. Pitam se, kada ce nasa umetnost prestati da koketira, sa levom ili desnom stranom politike a vrednovati i nagradjivati kvalitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.