Dokumentarni film o postkolonijalizmu osvojio Zlatnog medveda

Žiri 74. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) dodelio je glavnu nagradu, Zlatnog medveda, francusko-senegalskoj rediteljki Mati Diop.
Dokumentarni film o postkolonijalizmu osvojio Zlatnog medveda
Foto: FoNet (AP)
Ona je nagrađena za dokumentarni film "Dahomey" koji se bavi pitanjem restitucije umetničkih dela ukradenih u Africi za vreme kolonijalizma.
 
"Možemo da zaboravimo prošlost, što je neprijatan teret koji nas sprečava da se razvijamo, ili da preuzmemo odgovornost za tu prošlost, iskoristimo je i napredujemo", rekla je rediteljka Diop citirajući poznatog intelektualca sa Martinika Emea Sezera.
"Kao filmski stvaralac francusko-senegalskog porekla, afro-potomak, odabrala sam da budem jedna od onih koji odbijaju da zaborave, koji odbijaju amneziju kao metodu", dodala je 41-godišnnja rediteljka.
 
"Dahomey" je priča o restituciji (u novembru 2021. u Beninu), 26 dela koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale 1892. godine.
To je drugi afrički film koji je dobio Zlatnog medveda, posle južnoafričkog ostvarenja "U-Carmen e-Khaielitsha" Marka Dornford-Meja 2005. godine.
 
Žiri 74. Berlinala dodelio je nagradu za najbolju glumu Sebastijanu Stanu za ulogu u filmu "A Different Man".
 
Gran pri žirija dodeljena je južnokorejskom reditelju Hong Sang-su za film sa Izabel Iper "A Traveller's Needs", a nagrada žirija je pripala filmu "Empire" reditelja Bruna Dimona.
 
Tokom festivala koji je počeo 15. februara, počasnog Zlatnog medveda je dobio čuveni reditelj Martin Skorseze.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.