Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" konačno pred publikom u Srbiji

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koju je država otkupilna na aukciji londonske kuće "Sotbi", predstavljena je danas javnosti u Konaku kneginje Ljubice.
Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" konačno pred publikom u Srbiji
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Posetioci mogu da vide ovu sliku zajedno sa drugim delovima Jovanovićevog legata.
 
Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da se radi o slici koju je Srbija željno iščekivala, a da je njena kupovina pokazala da država mora da vodi računa i obrati pažnju na velika dela srpskih autora koja se nalaze svuda po svetu.
"Tako rade ozbiljne države", konstatovala je ona i dodala da se trenutno pokušava kupovina još jednog vrednog dela primenjene umetnosti.
Gojković je istakla da postoji ideja da se na nivou države formira telo koje će pratiti šta se dešava na tržištu umetnina širom sveta, kako bi se na organizovan i stručan način neka od njih pokušala da otkupi, kao što je to bio slučaj sa "Odmorom bašibozuka".
 
Ona je objasnila da je na takvim aukcijama teško učestvovati, jer postoji puno kolekcionara sa dosta para i "uvek imate nevidljive ljude iza sebe, za koje ne znate koliko imaju novca i koliku upornost". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.