Zoran Predin: Mi smo pevali jer smo hteli nešto da kažemo, danas se slavi glupost

Muzičar Zoran Predin kaže da su ranije generacije rokenrol muzičara pevale jer su htele nešto da kažu, a da danas više nije tako već se "usta otvaraju zbog svačega, ali najmanje da bi se nešto reklo".
"Da li će se vratiti poruke u muziku, u rokenrol? Možda su neki znakovi da se intelektualni deo publike zasitio pametnih telefona. Vidimo da se vinili vraćaju kao kultni predmet za promociju muzike koja nosi poruku u svojim pesmama", rekao je Predin.
Predin, frontmen nekadašnjeg slovenačkog benda Lačni Franz, ocenio je i da se "danas slavi glupost, a umesto vina se slave pijanci".
 
"Mislili smo da se takve stvari mogu dogoditi u nekoj Tunguziji, a ne nama. I zato o tome treba danas govoriti, jer bi sutra moglo biti kasno. Sve ono što mi se danas čini nemogućim - nije nemoguće. Baš je obrnuto - i te kako je moguće", rekao je Predin.
Novinar i pisac Boris Dežulović, koji je vodio razgovor sa Predinom, rekao je da danas manje ljudi čita knjige nego što sluša longplej ploče.
 
Tribina je održana u okviru festivala "Rebedu", koji se održava od 7. do 10. marta u Dubrovniku, a ove godine nosi naziv "Kupi mi, mama, jedan mali rat".
 
Festival je posvećen i obeležavanju 60. godišnjice rođenja preminulog novinara i pisca iz Splita Predraga Lucića (1964 – 2018), jednog od osnivača "Feral tribjuna" - kultnog nezavisnog nedeljnika iz najvećeg dalmatinskog grada.
  • Marjan Kokol

    10.03.2024 17:44
    Maribor
    Zdravo svima,
    ima svetlih izuzetaka u mladima kao i u mladim bendovima
    Iznenadi me neka mladež koja jako dobro zna stari yugo rock
    Ali to u biti zbog tate i mame iz te generacije koju utiču na njih
    Zoki ima pravo al nije sve crno
    Puno se vrti i stari rock
    Stonsi su jači nego ikad
    Kažem
    Long live rock n roll
    I e,to baš hoču vinilu
    Pozdrav Marjan
  • Šegrt

    10.03.2024 15:10
    Majstorski ispit
    Kao i u svakoj sferi života, posla, obrazovanja... znanje, iskustva i razne veštine, neophodno je prenositi na mlade, zaiteresovati ih, dati im priliku... Zorane, ako još možete animirajte kolege i napravite nešto, Vi to još možete. Narodnjaco su sve ovo odavno shvatili i zato vladju
  • Real

    10.03.2024 14:07
    U pravu je Predin ali problem je što ni bendovi onog vremena nisu uspeli da utiču na potonji rat i raspad države u kojoj smo živeli. Nikada ljude nisu masovno zanimali bendovi poput Lačnog Franca ili EKV i onda je najveću popularnost imalo Bjelo dugme, Plavi orkestar, Crvena jabuka i slične laganije note. Muzika nema moć da utiče na društveno uređenje ali može dosta da doprinese zaglupljivanju i oprostačenju naroda kao što vidimo poslednjih decenija. Profil prosečnog slušaoca nije posebno zainteresovan za tumačenje poruka progresivnih bendova daleko više ih zanima da se uz neke lake taktove dobro napiju, zabrljave, izdivljaju... Takvi su mnogo pogodiji za manipulaciju a društveno političkoj strukturi je potreban poslušan a ne pametan narod. Zato je svaki pokušaj osvešćenja širokih masa muzikom unapred osuđen na propast ravan borbi Don Kihota sa vetrenjačama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.