Gatalici uručena NIN-ova nagrada

Prestižno književno priznanje NIN-ova nagrada za roman za 2012. godinu uručena je u ponedeljak laureatu Aleksandru Gatalici za delo "Veliki rat".
Prestižno književno priznanje NIN-ova nagrada za roman za 2012. godinu uručena je u ponedeljak laureatu Aleksandru Gatalici za delo "Veliki rat".

Gatalica je na svečanosti u Skupštini grada Beograda rekao da roman "Veliki rat" nije napisao samo zbog predstojeće stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, iako je to bio povod za pisanje tog dela. On je rekao da je želeo da napiše roman o smrti epohe u kojoj su zaokruženi građanski duh, prava i slobode i istovremeno iz toga proistekla velika umetnička dela, tehnička otkrića, nauka i ljudske misli.

Prema njegovim rečima, uprkos uveravanjima da se ta divna epoha nikad neće završiti, ona se u jednom danu sunovratila u najstrašniji sukob koji je čovečanstvo do tada vodilo.

"Nesklad između divne epohe koja se sunovratila o jedan strašan rat koji je nemilice trošio ljudske živote, to je bio izazov za pisca i pokretačka snaga koja me je terala da napišem za mene najkomplikovaniji i najteži roman dosad", rekao je Gatalica.

On je rekao da NIN-ova nagrada jedina nudi piscima ulaznicu za hol slavnih srpskih pisaca, ali da od samih autora zavisi da li će uspeti da nastave da pišu podjednako kvalitetno i da tu ulaznicu "pozlate".

  • Dusan

    21.01.2013 18:55
    nagrada
    epoha u kojoj nismo ziveli moze se zvati 'divnom epohom' u imaginaciji i recima bilo koga od nas.

    Trebalo bi reci da npr. u periodu od '45 godine proslog veka postoji samo 52 dana u svstu bez ratnog desavanja. Svetskim ratovima - mi nazivamo samo ratove koji se ticu naseg sveta.
    Isto vazi i za nase pojmove gradjanskog drustva i kulturne bastine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.