VIDEO: Robot slaže Rubikovu kocku za jedan sekund

Džej Fletlend i Pol Rouz napravili su robota koji za nešto više od sekunde može da složi Rubikovu kocku.

Mnogi od nas nikad u životu neće složiti Rubikovu kocku. Glavni razlog je taj što nakon dovoljno vremena i frustrirajućih pokušaja jednostavno odustanemo.

Ako ste slučajno među onima koji su uporni i tražite motivaciju da postanete brži, nećete je naći kod ovog robota.

Inženjeri Džej Flatlend i Pol Rouz napravili su robota koji može da složi kocku za 'tren oka'. Tačnije, treba mu tek nešto više od sekunde da složi sve stranice Rubikove kocke.

Hardverski i nije posebno komplikovan, nekoliko veb kamera prati stranice kocke, motori su zaduženi za okretanje, a svime upravlja algoritam koji računa najmanji potreban broj poteza da bi se kocka složila.

Ovaj dvojac trenutno je u procesu prijave robota, koji bi s lakoćom trebalo da potvrde, jer je trenutni rekord za robote 3,253 sekunde, a postavio ga je Cubestormer 3 pre dve godine. Poređenja radi, najbrži čovek Rubikovu kocku složio je za nešto manje od pet sekundi.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija