Vučić: Na tehničkih fakultetima 700 studenata više

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se ove godine 700 studenata više upisati na smerove fakulteta tehničkih nauka.
Prema Vučićevim rečima, vreme je da se u razvoj domaćeg IT sektora i domaćih programera uloži mnogo više. Osim toga, broj studenata na IT smerovima će se, kako je najavio, iz godine u godinu povećavati.
 
"Taj broj ćemo povećavati, jer smo upravo ovde naišli na direktnu spregu između fakulteta i IT kompanija, koju ćemo da pomažemo. To je na obostranu korist i to pokazuje da obrazovanje i privreda moraju da se razumeju. Ne možemo da budemo poput Izraela ili drugih zemalja koje puno ulažu u ovaj sektor, ali želimo da ulažimo još više. Osim toga, želimo da povećamo izvoz domaćih softvera u inostranstvo", poručio je premijer Srbije.
 
Govoreći o izvozu IT sektora, Vučić je kazao da se ove godine očekuje porast sa 34 miliona evra, na 50 miliona. Takođe, u 2017. će osim novca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, biti izdvojena i sredstva koja bi trebalo da pomognu razvoj malih startap kompanija.
 
Premijer Srbije je zajedno sa predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, ministrima Mladenom Šarčevićem i Anom Brnabić posetio francusku kompaniju Schneider Electric DMS, koja je jedno od većih regionalnih softverskih preduzeća.
  • B

    20.03.2017 18:29
    Vidite progres na delu: do poslednjih izbora političari su se slikavali sa govedima, a sad su prešli na programere.
  • Ana

    20.03.2017 18:20
    Mucnina
    A lepo smo ih zamolili,ne mesajte se u IT sektor, zato i funkcionise i placeno je relativno pristojno,ima i to da uniste!
  • VladaN

    20.03.2017 17:35
    Jeste vezano za..
    ..budžet, ali od kada je ovaj postao i dekan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija