Budućnost je u e-automobilima, ali ih retko ko kupuje

Električni automobili i dalje čine izuzetno mali procenat od ukupnog broja novih vozila na tržištu uprkos tome što 74 odsto vozača smatra da su oni budućnost.
Budućnost je u e-automobilima, ali ih retko ko kupuje
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje u SAD koje je na zahtev kompanije Volvo sproveo "Harris Poll".
 
U anketi koja je za temu imala električne automobile učestvovalo je 1.510 vozača, a većina (njih 58 odsto) navela je malu autonomiju u vožnji kao najveću prepreku za kupovinu ove vrste vozila.
 
Druga najveća briga vozača kada je reč o automobilima na struju je nedovoljna rasprostranjenost punjača (49 odsto ispitanih navodi ovo kao problem).
 
Na pitanje šta bi trebalo poboljšati pa da se vozači lakše odluče za kupovinu vozila na struju, 61 odsto anketiranih reklo je da je to povećanje broja stanica za dopunu baterija. Njih 57 odsto izjavilo je da bi izjednačavanje cene elektroautomobila sa konvencionalnim putničkim vozilima doprinelo da izbor padne na auto sa pogonom na struju.
 
Anketom su obuhvaćeni i vlasnici električnih automobila. Na pitanje gde najčešće pune baterije, njih 51 odsto reklo je da to radi kod kuće, u garažama. Sa druge strane, većina (61 odsto) požalila se na javne punjače, koji su prema njihovom mišljenju prespori.
 
Zato bi njih 48 odsto želelo da imaju pristup brzim punjačima, a navodi se da je potrebno što više punjača postaviti pored kafića i drugih popularnih mesta za izlazak, kao i u blizini teretana, gde ljudi inače provode dosta slobodnog vremena, pa bi taj period mogli da iskoriste za dopunu svojih električnih automobila.
 
Studija pokazuje i da vlasnici električnih automobila misle da je najveća korist od tog tipa vozila pozitivan uticaj na okolinu u vidu smanjenja zagađenja. Oni takođe smatraju da vožnja električnog automobila više doprinosi zaštiti životne okoline nego reciklaža.
 
Interesantno je da 38 odsto vlasnika električnih vozila koji su učestvovali u ovoj anketi sebe smatra automobilskim fanovima, dok se svega 24 odsto vlasnika konvencionalnih vozila izjasnilo da su zaljubljenici u automobile.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija