VIDEO: Robot Fedor se vratio na Zemlju

Nakon kratkog boravka na Internacionalnoj svemirskoj stanici, ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, te se našao u unutrašnjosti Soyuz letelice, još jednom bez posade.
Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnoge testove tokom dvonedeljnog boravka na stanici, a kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letelici Soyuz, a kako bi se utvrdilo da li je bezbedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.
 
Lansiranje je proteklo uspešno, ali je letelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, te nije uspela da se spusti na stanicu, a zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umesto planirana dva.
 
Fedor raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera. 
 
Nakon dve nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspešna do kraja.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija