Srbija se uključuje u satelitski program kineske agencije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije.
Srbija se uključuje u satelitski program kineske agencije
Foto: Pixabay
Popović je naveo da saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa.
 
"Srbija i Kina će intenzivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira. Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije", izjavio je Popović, saopšteno je iz resornog Ministarstva.
 
On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.
 
"Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema oceni relevantnih svetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke", rekao je Popović.
 
On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbednosti.
 
Vu je istakao da su odnosi Srbije i Kine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija. On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija