Japanska letelica poslala mali rover na asteroid

Japanska svemirska agencija saopštila je da je njihova letelica Hajabusa2 u okviru svoje konačne misije pre nego što se uputi nazad na Zemlju, poslala mali rover ka površini asteroida.
Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) saopštila je da je rover Minerva-II2 počeo sporo spuštanje na asteroid Riugu.
 
Letelica Hajabusa2 stigla je u tu oblast u junu 2018. godine. Ona je prikupljala uzorke tla i druge podatke sa asteroida udaljenog 300 miliona kilometara od Zemlje u nizu misija čiji cilj je da dobije neke naznake o nastanku solarnog sistema.
 
Letelica će narednih nekoliko dana prikupljati podatke i slike spuštanja rovera na asteroid da ispita gravitaciju.
 
Hajabusa2 treba da počne svoje jednogodišnje putovanje nazad ka Zemlji kasnije ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).