VIDEO: Propao i treći pokušaj Irana da lansira satelit

Iran ni treći put nije uspeo da lansira satelit u orbitu Zemlje, saopšteno je iz svemirskog odeljenja u Ministarstvu odbrane ove zemlje.
Planirano je da satelit "Zafar", kada ga napokon lansiraju, obilazi Zemlju 15 puta dnevno i prikuplja podatke o prognozi vremena, prirodnim katastrofama, poljoprivredi... Uz to, iranske vlasti tvrde da satelit nema nikakvu vojnu namenu.
 
Lansiranje su pratili i Izrael i SAD koji strahuju da bi Teheran mogao da iskoristi ovu tehnologiju za lansiranje dalekometnih raketa. Ali, iako je satelit uspešno poleteo, zbog nedovoljne brzine nije mogao da dođe u orbitu.
 
Iranci su najavili da će pokušati da poprave problem, ali nisu najavili naredni datum lansiranja.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija