DW: Bezbednosna rupa u WhatsApp grupama

Linkovi koji vode do zatvorenih grupa aplikacije za razmenu poruka VocAp (WhatsApp) mogu lako da se pronađu na internetu - jednostavnom pretragom na Guglu, čak i bez pridruživanja grupi može se doći do brojeva telefona članova grupa i njihovih imena, javlja Dojče Vele (DW).
DW: Bezbednosna rupa u WhatsApp grupama
Foto: Pixabay
Nakon što je taj veliki bezbednosni propust otkriven, usledile su oštre negativne reakcije na društvenim mrežama, pa je VocAp te linkove uklonio iz Guglovih rezultata pretraživanja.
 
Uprkos tome, javno dostupne internet arhive i dalje čuvaju te podatke, otkrio je istraživač bezbednosti Lav Kumar. On je skupio i organizovao preko 60.000 linkova, koji se još uvek mogu naći na više sajtova.
 
Od 1.000 nasumično izabranih linkova koje je testirao DW, 427 su bili aktivni linkovi za čet. Čak i bez aktivnog pridruživanja grupi, njen naziv, opis, slika i telefonski broj autora dostupni su za sve. A kada se uđe u grupu, moguće je videti i brojeve telefona - do 256 učesnika - kao i ostale informacije. Nakon toga, dodavanjem tih brojeva u kontakte mogu se otkriti i imena u aplikaciji.
 
Reagujući na upit DW, WhatsApp je saopštio: "Pokazujemo sve telefonske brojeve u grupama radi bezbednosti ljudi, tako da znaju ko će primati njihove poruke". Opširnije čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija