Ćulibrk: Prve 5G mreže u Srbiji 2021. godine

Vremenski okvir za implementaciju 5G mreže i tehnologije u Srbiji je 2021. godina, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.
Ćulibrk: Prve 5G mreže u Srbiji 2021. godine
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, preduslovi za uvođenje 5G mreže u Srbiji su da država obavi aukciju i dodeli frekventne opsege, navodeći da bi bilo realno da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomounikacija i RATEL to obave do kraja godine.
 
"Ako Ministarstvo i RATEL završe aukciju i mi dobijemo frekventne opsege, verujem da ćemo 2021. imati prve 5G mreže u radu", rekao je Ćulibrk na panelu "Digitalna transformacija: Perspektiva industrije 4.0", tokom prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.
 
Ističe da tehnologija 5G nije nešto što će se primenjivati godinu ili tri, već da će ta tehnologija obeležiti narednu deceniju. Ćulibrk dodaje da je jedno od istraživanja, u okviru kojeg je anketirano 2.600 donosilaca poslovnih i tehnoloških odluka u Evropi, Aziji i Americi iz 12 različitih industrija, pokazalo da čak 79 odsto njih smatra da će tehnologija 5G imati veliki uticaj u smislu transformacije industrija u kojima posluju, dok je 57 odsto reklo da će ta transformacija biti revolucionarna.
 
Primećuje i da se veliki industrijski giganti, poput BMW-a i Mercedesa, uključuju u 5G arenu i dodaje da su formirali odeljenja u kojima istražuju kako ta tehnologija može da se iskoristi u proizvodnji, ali i da podigne iskustvo njihovih klijenata.
  • Doktor reply socko

    05.03.2020 09:47
    Srljanje u tminu

    Ponavljam, zašto srljamo u nešto što još nije istraženo dovoljno. Zar je Švajcarska, Belgijska i još neke Vlade stopirale instaliranje 5G sistema zbog zabave?
    Ne!
    Brinu o ljudima.
    Značajne studije govore od povćenom riziku od kacera, ćelijskog stresa, oštećenja i strukture kod reproduktivnih organa, deficit učenja i pamćenja, neurološki poremećaj što sve govori u prilog da treba s a č e k a t i!
    Ko se tako kao uz poštovanje "socko" protivi, želim da lepo se okuži tim antenama oko svoje zgrade kada su tako bezbedne, Imaće super signal. Hvala.
  • FURCSENKO

    03.03.2020 16:59
    Zasto
    srljati u nesto sto mozda cak i nije (toliko) stetno po ljudsko zdravlje , ali je sasvim sigurno NEDOVOLJNO ISPITANO
  • BELENYI

    03.03.2020 11:15
    ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ
    Δα nije slučajno,slučajno i ovo sve - -"divno i prosperitetno sredstvo" na putu do ZLATNE MILIJARDE ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija