Bebi monitori sve češće na meti hakera

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju roditelje da snimci kamera iznad kreveta deteta sve češće završavaju na internetu i navode nekoliko koraka koje je bitno da preduzmu kako bi sačuvali sigurnost cele porodice.
Bebi monitori sve češće na meti hakera
Foto: Pixabay
Nacionalni centar za elektronsku bezbednost Velike Britanije podseća roditelje da postave "jaku" šifru pre nego što uključe videonadzor u dečijoj sobi. Jednostavne šifre lako se otkrivaju pa hakeri preko interneta posmatraju šta se događa u sobi ili na bilo kom drugom mestu gde je uređaj postavljen.
 
Tehnički direktor Nacionalnog centra za elektronsku sigurnost Ijan Levi kaže da su bebi monitori pogodni za hakerski napad. Postoji mnogo primera koji svedoče kako su se hakeri povezali s uređajima.
 
Jedan od napadača razgovarao je s devojčicom, a prethodno se predstavio kao Tata Božić. Par iz Lidsa postao je žrtva zloupotrebe snimaka koji su se neovlašćeno našli na internetu.
 
Nadležni u Velikoj Britaniji izdali su nove smernice za vlasnike videonadzora, a zaštita privatnosti može se unaprediti u tri koraka:
 
- Promena fabričke šifre koja je laka za hakovanje. Najčešće se radi o reči "admin" ili nizu brojeva kao što su "123456" ili "000000". Trebalo bi postaviti jedinstvenu šifru čije značenje znaju samo vlasnici.
 
- Ažuriranje softvera kamere ako je moguće.
 
- Isključivanje funkcija daljinske kontrole preko interneta, ako ova opcija nije potrebna.
 
Uređaji povezani na lokalnu internet mrežu postali su deo svakodnevice. Elektronska sigurnost vlasnika je ugrožena, a zaštita podataka i privatnosti postaju veliki izazov. Kamere za videonadzor stana jedan su od klasičnih primera.
 
Kompanije koje se bave videonadzorom najviše proizvode jeftine kamere i ne obraćaju dovoljno pažnje na sigurnost korisnika. Korak prema rešenju problema jesu visoki sigurnosni standardi propisani novim zakonima.
 
Grupa potrošača iz Velike Britanije koja koristi sigurnosne uređaje podržava uvođenje visokih standarda. Vlada je najavila usvajanje zakona koji će obavezati proizvođače da povećaju sigurnost kamera i monitora za bebe, piše BBC.
 
Dodatni koraci odnose se na uvođenje dvofaktorske autentifikacije. Reč je dodatnoj zaštiti koja je dizajnirana tako da računu uređaja može da pristupi samo vlasnik, čak i kada neka druga osoba zna šifru. Svaki put kada vlasnik želi da uključi videonadzor, popunjava dva različita polja: šifru i šestocifreni kod za verifikaciju koji se pojavljuje na drugom uređaju.
 
Najnovije smernice Nacionalnog centra za elektronsku bezbednost odnose se na onemogućavanje opcije univerzalnog priključka i prosleđivanja porta u postavkama internet rutera. Reč je o metodi koju koriste servisi za onlajn igre.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija