Pronađena mumija stara 3.600 godina

Egipatski i španski arheolozi pronašli su mumiju staru 3.600 godina u gradu Luksoru, na istočnoj obali Nila.
Pronađena mumija stara 3.600 godina
Foto: Pixabay
U grobnici je otkriven drveni sanduk, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci petnaestogodišnje devojke. U kovčegu je bila i drvena Šabti figura koja je bila umotana u laneni zavoj, a na sebi je imala izrezbaren tekst koji otkriva identitet sahranjene po imenu Ðehuti.
 
U jednodelnom javorovom sanduku pronađene su četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja, u uhu mumije bila je bakarna naušnica, a pri dnu par kožnih sandala ofarbane u crvenu boju, navodi Tanjug.
 
Na sandalama su bili izgravirani motivi koji predstavljaju boga Bes, mačke, koze, cveće...
 
Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a pronašli su je egipatski i španski arheolozi koji već neko vreme istražuju na tom području.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).