Pandemija usporila širenje 5G mreže

Mobilni operateri, stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi moglo doći do odlaganja lansiranja 5G mreže zbog pandemije virusa Covid-19.
Pandemija usporila širenje 5G mreže
Foto: Pixabay
Ova upozorenja dolaze baš nakon objava tromesečnih zarada većih kompanija koje će učestvovati u implementaciji 5G mreža.
 
Za sada je poznato da će se šira slika videti tek nakon finansijskih izveštaja iz juna. Ono što analitičari takođe ocenjuju kao pozitivno stanje, jeste da je razvoj 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama brži i u boljem stanju u odnosu na Evropu. 
 
Da će doći do usporavanja implementacije 5G mreže upozoravao je i Huawei, koji radi na izgradnji ove mreže u Velikoj Britaniji, ali i drugim evropskim zemljama, piše The Verge. Oni su još u martu objavili da će biti problema, ali se tek sada vidi koje se razmere u pitanju. 
 
Primena 5G tehnologija odložena je u Portugalu, Austriji, Španiji, Francuskoj i Češkoj.
 
I druge svetske kompanije ukazuju na to da će biti odlaganja, prenosi PC Press.
 
Samsung je objavio da će se smanjiti finansijska ulaganja u ovu infrastrukturu upravo zbog pandemije. Ericsson i Nokia, dva od tri najveća provajdera, takođe upozoravaju na zastoj. Oni smatraju da će vlade država preduzimati mere zbog kojih oni neće biti u mogućnosti da nastave planiranim ritmom fizičku implementaciju 5G mreža. 
 
Kina predstavlja suštu suprotnost od navedenih primera, jer se u njoj 5G mreža agresivno razvija i na njoj i država i privatan sektor rade intenzivno.
  • Svedok

    10.05.2020 17:22
    Ovo je lazna vest, barem sto se Srbije tice. Ova vlast je iskoristila pol.cas da instalira mrezu 5g predajnika, a pre toga u nekim mestima su jos ranije postavljene ulicne svetiljke koje podrzavaju taj sistem. Da tu stvari nisu ciste nam bas govori to da sve rade tajno i stalno nesto mute i precutkuju kad im se postavi direktno pitanje.
  • BELENYI

    08.05.2020 11:51
    ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ
    Šta o ovome svemu misli NOBELOVAC HENRY KISSINGER ?
  • Nemanja

    07.05.2020 12:47
    Korona je ustvari povezana sa 6g mrezom, nisu dobro izracunali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija