Mont Everest pokriven 5G mrežom

​Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mont Everestu na 6.500 metara visine.
Mont Everest pokriven 5G mrežom
Foto: Pixabay
U postavljanju odašiljača učestvovalo je 100 radnika i korišćeno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gde je brzina interneta 1 GB/s.
 
Odašiljači su postavljeni s tibetanske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno.
 
"Uslovi u kojima smo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpasa i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mont Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto veruje u tehnologiju koja može ovaj svet učiniti boljim mestom", rekao je Vang Bo, direktor sektora dostave i usluga Huaweija.
 
Od sada nadalje, svi koji se penju na Mont Everest s kineske strane moći će da emituju video čime će se to neverovatno iskustvo dodatno približiti ljudima širom sveta. Takođe, vest o novim osvajanjima vrhova više neće morati da čekaju nedeljama, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.
 
Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mont Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspešnog kineskog uspona sa severne strane planine, kao i 45 godina nakon prvog zvaničnog merenja najvišeg vrha na svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija