EU ulaže milijardu evra u istraživanje svemira

Evropska unija će uložiti više novca u lansiranje raketa, satelitsku komunikaciju i istraživanje svemira kako bi očuvala svoje uspehe u svemiru i držala korak s američkim i kineskim ambicijama, izjavio je komesar EU zadužen za svemirska istraživanja Tieri Breton.
 EU ulaže milijardu evra u istraživanje svemira
Foto: Pixabay
Tokom proteklih decenija, Evropa je nastojala da izgradi nezavisan pristup svemirskim i ruskim pionirima kako bi pomogla svojoj industriji, uspehom kao što su rakete Ariane ili satelit Galileo, rival GPS-a.
 
Ali, nedavno pojavljivanje američkog konkurenta Spejsiksa i njegovih raketa, kao i brzi napredak Kine, uključujući i prvo sletanje na tamnu stranu Meseca prošle godine, daje novi impuls evropskim ambicijama, piše Rojters.
 
"Svemir je jedna od jakih tačaka Evrope i mi dajemo sebi sredstva za ubrzavanje"“, rekao je evropski komesari Breton, pod čijom se nadležnošću nalazi i svemirski sektor.
 
EU će po prvi put potpisati ugovor na milijardu evra sa Arianspejsom, a Breton se nada da će u sledećem budžetu za svemirska istraživanja biti odvojeno 16 milijardi.
  • Petar

    30.06.2020 13:33
    5G - konkurencija
    Zašto bi Evopljane nadgledali i kontrolisali Ameri ili Kinezi, kada to mogu i EU-globalisti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija