Svemirskim turistima biće omogućeno da izađu u svemirsku šetnju

Roskosmos najavljuje da će do 2023. godine svemirskim turistima biti omogućeno da izađu iz Međunarodne svemirske stanice i u pratnji profesionalnih astronauta prošetaju otvorenim kosmosom.
Svemirskim turistima biće omogućeno da izađu u svemirsku šetnju
Foto: Pixabay
Do sada su na Međunarodnu svemirsku stanicu kao turisti doleteli sedmorica astronauta amatera, a jedan je putovao dva puta. Poslednji svemirski turista bio je suosnivač "Cirkusa Sunce", Gaj Laliberte, koji je putovao 2009. godine.
 
Svemirska agencija je već najavila da će nova dva astronauta amatera posetiti svemirsku stanicu pre kraja 2021. godine, no oni neće imati prilike da izađu u svemirsku šetnju.
 
Sva ova turistička putovanja u kosmos organizuju se u bliskoj saradnji Roskosmosa i američke agencije "Svemirski avanturisti". Oni su zajedno organizovali i prvo turističko putovanje na svemirsku stanicu još 2001. godine.
 
Cena ovog putovanja koje će obuhvatiti i svemirsku šetnju još uvek nije potvrđena.
 
U najavi se takođe ne pominje ni kako će se turisti obučiti za ove šetnje i šta će da rade dok budu lebdeli u otvorenom kosmosu. Svemirska šetnja je značajno napornija od samog leta u svemir i zahteva dodatne pripreme i na zemlji, ali i tokom samog putovanja kako bi se osigurala sigurnost svakog astronauta.
 
Kako najavljuje Roskosmos, samo će jedan od dvojice ljudi koji krenu na sledeći turistički put na Međunarodnu svemirsku stanicu izaći i u svemirsku šetnju.
  • Pink

    30.06.2020 13:16
    Mitrovic
    Naucnik mitrovic ce smisliti neko sopocalo da ode tamo dalekooooo
  • nije Mile veverica

    30.06.2020 10:20
    Šteta što nisam dovoljno dokon.
    Ako me razumete, dokon...
  • Pišonja

    30.06.2020 10:02
    ...Bože, kako neki mogu gore
    a ja i Žuga ni na more...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija