VIDEO: Forbs izabrao "najstrašnije" robote na svetu

Američki poslovni magazin Forbs je izdvojio proizvođače robota čije je inovacije nazvao "najstrašnijim".
To se odnosi na robote čije su sposobnosti neverovatne - mogu da izvršavaju radnje u saradnji sa čovekom. To su roboti kojima je stvorena mogućnost da u budućnosti budu još napredniji.
 
Jedan od takvih robota je nazvan Aibo, a njegov tvorac je kompanija Sony. Reč je o psu-robotu iz 2018. godine, a osmišljen je kao zamena za stvarnog psa - kućnog ljubimca, piše Forbs. Inteligencija ovog robota je neverovatna. Između ostalog, može da prepozna izgled lica i glas svog vlasnika, prilagodi se ličnosti vlasnika i ponaša se u skladu sa stečenim iskustvom zahvaljujući algoritmu. Ovaj kućni ljubimac košta tri hiljade dolara. Spada među najnaprednije robote dostupne na tržištu.
 
 
Impresionira i Hondin humanoidni robot Asimo. Osposobljen je da samostalno uči i penje se stepenicama. Predstavljen je pre 20 godina, a takođe može da komunicira s ljudima.
 
 
I automobilski proizvođač Toyota ima svog robota. Nazvali su ga THR-3 (Treća generacija Toyotinih humanoidnih robota). Konstruisan je za različite namene, a neke od njih su čišćenje, izgradnja, nega i druženje s ljudima. Njime je moguće upravljati daljinskim upravljačem. To nije sve. Osoba može "da uđe u njega" i pomera njegove udove. Navodi se da je upotreba THR-3 poželjna kod aktivnosti gde potpuna autonomija robota može biti opasna.
 
 
Kompanija Boston Dynamics je napravila robota Spot. Njegova cena od 70.000 dolara sugeriše o kakvoj naprednoj inovaciji je reč. Pre svega, koristio se na gradilištima, za istraživanja NASA-e, kao i prilikom posmatranja delotvornosti fizičkog distanciranja tokom pandemije virusa korona u Singapuru.
 
 
Bot Retail je Samsungov robot čija je svrha da ljudima pomogne tokom kupovine. Olakšava kretanje kupcima u prodavnicama i daje im predloge za proizvode koji bi mogli da ih interesuju. Može da plaća i analizira ljudski govor.
 
 
Aquanaut je robot podmornica. Kompanija Houston Mechatronics je njegov tvorac, a služi za radove na vodi i pod vodom, a koji su opasni po ljude.
 
 
Univerzitet u Osaki je 2007. razvio robot CB2 u cilju da njime proučava neurološki razvoj beba. Prepoznavanjem lica, razumevanjem emocija i fizičkih reakcija istražuje kognitivni razvoj čoveka.
 
 
Sophia je prvi robot u svetu koji je dobio državljanstvo. U ovom slučaju je to državljanstvo Saudijske Arabije. Forbs smatra da je ovaj robot kompanije Hanson Robotics "najstrašniji". Liči na britansku glumicu Odri Hepbern. Ima realistične izraze lica i prirodan, ljudski govor. Komunicira na osnovu naprednih algoritama. Jednom prilikom je poručio da "želi da uništi ljude". Da li je to bio tehnički propust - nije poznato.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija