VIDEO: Maska za lice koja je i prevodilac

Maske za lice uskoro neće služiti samo za zaštitu od virusa, već i za obavljanje telefonskih poziva, ali i kao prevodioci.
Na razvoju jedne takve maske upravo radi japanska kompanija "Donut Robotics".
 
Pandemija korona virusa promenila je mnoge naše navike, ali i modne trendove. Sada sve više ljudi traga za interesantno dizajniranim maskama i uklapa njihove boje sa svojom odećom. Pojedini proizvođači u proteklih nekoliko meseci radili su i na razvoju providne maske, kako bi se videlo lice njenih korisnika, kao i biorazgradive maske namenjene očuvanju životne sredine. 
 
Najnoviji trend na tržištu ide još dalje od toga - od maske pravi ličnog prevodioca.
 
C-maska japanske kompanije "Donut Robotics" je povezana s pametnim telefonom blutut konekcijom. Pomoću te tehnologije ona može da prevodi upravo izgovorene reči. C-maska takođe nudi mogućnost snimanja, pa i transkribovanja razgovora. 
 
Ona trenutno može da prevodi samo japanski na osam jezika: engleski, kineski, francuski, korejski, tajlandski, indonežanski, španski i vijetnamski.
 
To, pak, nisu njene jedine funkcije. Preko ove maske je moguće i obavljati telefonske pozive. Ona se može koristiti i u razgovoru uživo jer omogućava razgovetniji izgovor, koji je trenutno mnogim nosiocima maski problematičan.
 
Mana C-maske je što ne štiti od zaraze pa se preporučuje njeno nošenje preko obične zaštitne maske.
 
Očekuje se da će se naći u prodaji od septembra ove godine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija