VIDEO: Austronauti sleteli u Meksički zaliv

Astronauti Bob Beken i Dag Harli, koji su pre dva meseca odleteli do Međunarodne svemirske stanice raketom Spejseks, spustili su se večeras kapsulom u Meksički zaliv, završavajući prvu misiju NASA sprovedenu sa tla Sjedinjenih Država u poslednjih devet godina.
Beken i Harli su svemirsku stanicu napustili u subotu i nakon putovanja letelicom "Dragon Endeavour" kompanije Spejseks, koje je trajalo 21 sat, stigli su do obale Pensakole na Floridi.
 
Uspešno sletanje bila je ključna proba koja je trebalo da pokaže da li svemirska letelica Ilona Maska može da prevozi astronaute do i iz orbite, što je podvig koji nijedna privatna kompanija do sada nije ostvarila.
 
Tokom povratka potisnici i dva padobrana usporavali su kapsulu, koja je u jednom trenutku izgledala kao žeravica, da bi brzinu od 17.500 milja na sat nakon ulaska u atmosferu smanjili na 350 milja na čas i na kraju na 15 milja na sat prilikom spuštanja u more.
 
 
Beken i Harli su proveli sat vremena u kapsuli plutajući pre nego što su ih spasilački timovi Spejseksa i NASE izvukli i helikopterom prebacili na obalu. 
 
Nakon medicinskih pregleda biće prebačeni u Svemirski centar Džonson u Hjustonu.
 
  • Bojan

    03.08.2020 11:20
    Ovo bi trebalo da bude de glavna vest.
  • NS49

    03.08.2020 07:44
    Svaka čast momcima baš su hrabri jer je kapsula bila usijana pa i najmanja greška mogla je izazvati katastrofu i da umru u najstrašnijim mukama.
  • petar

    03.08.2020 02:25
    Bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija