Milijarde uređaja u opasnosti zbog Bluetootha

Jedna od Bluetooth opcija je i ona u okviru koje se uređaj automatski povezuje na drugi uređaj sa kojim je ranije bio u konekciji, a čim se nađu u blizini.
Milijarde uređaja u opasnosti zbog Bluetootha
Foto: Pixabay
To je možda korisno za bežične slušalice, zvučnike, ali je istovremeno i ranjivost koja je milijarde uređaja stavila u nepovoljan položaj.
 
Propust je poneo ime BLESA (Bluetooth Low Energy Spoofing Attack) i eksploatiše mogućnost da se uređaj automatski povezuje sa poznatim uređajima. Uređaji bi tokom rekonekcije trebalo da proveravaju kriptografske ključeve parnjaka, ali je problem u tome što je ova provera opciona.
 
Tako bi napadači, makar u teoriji, mogli da zloupotrebe ovaj propust, te potencijalne žrtve prevare da se povežu sa potpuno nepoznatim uređajima, te ih upotrebe za maliciozne napade.
 
Dobra vest je da su Windows uređaji imuni na ovaj propust, a Apple je ranjivost zakrpio u maju.
 
S druge strane, IoT i Android uređaji, te Linux laptopovi još uvek čekaju rešenje problema, tako da su i dalje u opasnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).