Zbog krađe epizoda Netfliksove serije i ucena osuđen na zatvor i 1,4 miliona dolara kazne

Britanac Nejtan Vajt, koji je uhapšen kao deo hakerske grupe The Dark Overlord, osuđen je u SAD na pet godina zatvora i 1,4 miliona dolara kazne.
Zbog krađe epizoda Netfliksove serije i ucena osuđen na zatvor i 1,4 miliona dolara kazne
Foto: Pixabay
Hakerska grupa The Dark Overlord postala je poznata nakon što je otkriveno da su ukrali još neprikazane epizode jedne od najpopularnijih serija na Netfliksu, "Orange is the New Black", i potom od kompanije tražili otkupninu da ih ne objave na internetu.
 
Povezuju se i sa krađom velike količine ličnih podataka bolničkih pacijenata, koje su takođe ucenjivali.
 
U pitanju je prilično tajanstvena hakerska grupa. Nije poznato ni ko je vodi, ni koliko ima članova, a 39-godišnji Britanac Nejtan Vajat je otkriven nakon što je policija u sklopu istrage, povezala sa njim telefonski broj sa kog je ucenjivao žrtve.
 
Na sudu je priznao krivicu za krađu identiteta i računarsku prevaru, izvinio se za svoje poteze i navodno rekao kako više nikad u životu ne želi da vidi nijedan računar.
 
Kako prenosi BBC, priznao je da je grupa došla u posed osetljivih podataka različitih kompanija, kao i da je pretila njihovom objavom ukoliko im se ne plati između 75.000 i 350.000 dolara.
 
Iako nijedna kompanija nije pristala na tu ucenu, hakeru je ipak određeno da mora da plati kaznu od 1,4 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija