VIDEO: U Egiptu pronađeno 100 sarkofaga starijih više od 2.500 godina

Egipat je u subotu saopštio da je pronađeno više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2.500 godina, što je najveće takvo otkriće ove godine.
Zapečaćeni drveni sanduci, koji su otvoreni na licu mesta, pripadali su visokim zvaničnicima kasnog perioda Ptolomeja drevnog Egipta.
 
Pronađeni u tri nekropole na dubini od 12 metara u oblasti Sakara, južno od Kaira.
 
Arheolozi su u jednom sanduku pronašli mumificirano telo omotano platnom i ukrašeno hijeroglifima u boji.
 
Sakara, u kojoj se nalaze desetine piramida, drevnih manastira i grobnih mesta životinja, predstavlja veliku nekropolu drevne egipatske prestonice Memfisa.
 
Ovo značajno otkriće usledilo je mesec dana nakon što je u istoj oblasti pronađeno 59 drugih dobro očuvanih sanduka, slične starosti od oko 2.500 godina, navodi AFP.
 
"Sakara tek treba da otkrije sve svoje sadržaje, to je pravo blago", rekao je ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani.
 
On je dodao da su iskopavanja u toku.
 
"Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvek pronađeno ulaz za drugu", naveo je Al-Anani i dodao da je otkriveno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski, prenosi AFP.
 
Još dve drvene statue pronađene su u grobnici sudije iz šeste dinastije, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.
 
 
Sarkofazi će biti podeljeni među više muzeja u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej, koji tek treba da bude otvoren u Gizi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija