Studija dokazala: Smrtnost dvostruko veća od kovida u odnosu na grip

Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "Annals of the American Thoracic Society" ukazuju na to da je kod pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19 stopa smrtnosti bila dva puta veća nego kod teško bolesnih od gripa.
Studija dokazala: Smrtnost dvostruko veća od kovida u odnosu na grip
Foto: Pixabay
Kovid-19 često se upoređuje sa gripom jer obe respiratorne infekcije imaju slične karakteristike, mogu se pojednostavljeno opisati kao blaga bolest ili kao teška respiratorna insuficijencija, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom. 
 
Ali američki naučnici sproveli su studiju koja je pokazala da je među pacijentima hospitalizovanim na odeljenju intenzivne nege zbog kovida-19 smrtnost bila dva puta veća nego kod kritično bolesnih osoba sa gripom i to u razmeri od 40 odsto prema 19 odsto, nezavisno od godina starosti pacijenta, pola, komorbiditetima i težini bolesti.
 
Veruje se da ovo prva studija sprovedena u SAD kojom su direktno upoređivane kliničke karakteristike bolesti, laboratorijski rezultati i zdravstveni ishod među pacijentima obolelim od kovida-19 i od gripa.
 
Glavna autorka istraživanja, dr Natali Kob, pulmolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu i njene kolege proučili su medicinsku dokumentaciju 65 kritično bolesnih pacijenata sa kovidom-19 i 74 onih sa teškim gripom tipa A ili B koji su primljeni na odeljenje intenzivne nege bolnica u Washingtonu između 1. januara 2019. i 15. aprila 2020.
 
Studija je pokazala da je kod pacijenata obolelih od kovida-19 smrtnost iznosila 40 odsto, u odnosu na 19 odsto kod pacijenata sa gripom. 
 
Prva grupa je duže ostajala na odeljenju intenzivne nege, oko devet dana, u odnosu na kritično obolele od gripa, kod kojih je taj period trajao četiri dana.
 
Takođe, prva grupa je bila duže priključena na respirator, tim pacijentima pluća su lošije funkcionisala i kod njih se češće razvila teška upala pluća nego kod kritično bolesnih pacijenata sa gripom.
 
"Razlika, koja može da objasni veću smrtnost je u većoj učestalosti ARDS-a (sindroma akutnoga respiratornog distresa) među kritično bolesnim pacijentima sa kovidom-19 u odnosu na kritično obolele od gripa, a razmera iznosi 63 odsto prema 26 odsto", rekla je dr Kob. 
 
"Zbog svega navedenog podstičem ljude da se vakcinišu protiv gripa, da se pridržavaju mera poput držanja fizičke distance i nošenja maski kako bismo svi zajedno ograničili širenje kovida-19", poručila je dr Kob. 
  • Niko

    17.11.2020 10:20
    Virus malignus
    Ne ubijaju virusi, već pogrešne terapije! Niti je grip smrtonosan niti korona. Ljude ubija nedostatak kretanja, čistog vazduha i sunčevih zraka podmugnuto sa gomilom pogrešnih lekova.
  • v

    16.11.2020 23:29
    Pa to je dosta niska smrtnost. Čemu onda tolika panika?
  • Salamander

    16.11.2020 21:24
    gripa, "influenca"
    PCR test nije za dijagnozu ! To je laboratorijski alat.
    Serološki egzaktno dokažite taj virus, IZOLUJTE ga već jednom, pa pod mikroskop, da ga vidimo!
    Dosta više pisanja o imaginarnom virusu.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija