SZO ne preporučuje "Remdesivir" za lečenje kovida, nema dovoljno dokaza o efikasnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je da se ne koristi antivirusni lek "Remdesivir", koji je u poslednje vreme izazvao veliko interesovanje kao mogući tretman za kovid-19.
SZO ne preporučuje "Remdesivir" za lečenje kovida, nema dovoljno dokaza o efikasnosti
Foto: Pixabay
Na panelu stručnjaka zaključeno je da "Remdesivir" nema značajan uticaj na smrtnost ili druge važne ishode za pacijente, kao što su mehanička ventilacija ili vreme potrebno za poboljšanje stanja. Na panelu nije potpuno isključena mogućnost upotrebe "Remdesivira" kao tretmana za kovid, ali je istaknuto da ne postoje dokazi koji bi pokazali njegovu efikasnost, piše Njujork Tajms
 
Potencijalna korisnost "Remdesivira" je bila predmet debate mesecima, naročito u poslednjih nekoliko nedelja, nakon što ga je američka Organizacija za hranu i lekove odobrila. Za sada postoji jedna studija koja je potvrdila njegovu efikasnost u smislu vremena oporavka, a druge dve koje su rađene sponzorisao je "Gilead" (proizvođač "Remdesivira") i one nisu uključivale sve kriterijume.
 
Učesnici panela ocenili su da bi istraživanja svakako trebalo da se nastave. Problem sa ispitivanjem ovog leka je što je on prilično skup.
 
Srbija nabavila "Remdesivir" u oktobru
 
Novi lek dostupan je u Srbiji od sredine oktobra, a kako su naveli nadležni davaće se isključivo uz konzilijarnu odluku i u određenoj fazi bolesti.
 
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je tada za RTS da je Srbija nabavila "Remdesivir" i da je lek prošao sve procedure.
 
"To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i davaće se samo uz konzilijarnu odluku", rekla je ova doktorka. Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure.
 
Ovaj lek koji proizvodi "Gilead Sciences Inc." košta 390 dolara po bočici. Zemlje u razvoju plaćaju 2.340 dolara po pacijentu za petodnevno lečenje.
  • Baten

    20.11.2020 11:03
    Svi smo jednaki?
    ili samo za odabrane
    "To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i davaće se samo uz konzilijarnu odluku", rekla je ova doktorka"
    Zna se o kome odlučuje konzilijum, a o kome lekari pojedinačno, tj. iz zajedničke kase se finansira skup lek, a "uzvišeni" imaju pravo na njega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija