Kina planira međunarodnu analizu uzoraka prikupljenih na Mesecu, problemi u komunikaciji sa SAD

Kina će na osnovu međunarodne konvencije podeliti s drugim državama podatke i uzorke s Meseca prikupljene u misiji Change'e 5, iako bi takvu razmenu sa Sjedinjenim Državama mogla sprečiti "nesrećna" američka ograničenja.
Kina planira međunarodnu analizu uzoraka prikupljenih na Mesecu, problemi u komunikaciji sa SAD
Foto: Pixabay
Kapsula se prizemljila u severnoj pokrajini Unutrašnja Mongolija u četvrtak rano ujutro i donela je prve uzorke stenja i tla s Meseca nakon 1970. godine.
 
Materijal dovezen kapsulom Chang'e-5, prema imenu mitske kineske boginje Meseca, trebalo bi da pomogne naučnicima da saznaju više o poreklu Meseca, njegovom nastanku i vulkanskoj aktivnosti na njegovoj površini.
 
Kina je tom misijom postala treća zemlja koja je prikupila Mesečeve uzorke, nakon SAD-a i SSSR-a u 1960-im i 1970-im. Bio je to prvi takav pokušaj nakon misije Luna 24 Sovjetskog Saveza koja je uspešno završena 1976.
 
"U skladu s međunarodnom konvencijom o saradnji i sporazumima o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji, donećemo propise o upravljanju podacima i uzorcima s Meseca", rekao je Vu Janhua, zamenik Kineske nacionalne svemirske uprave.
 
"Podelićemo ih s relevantnim državama i naučnicima, a neki od njih mogli bi biti darovani u skladu s međunarodnom praksom", rekao je.
 
Misijom Chang'e 5 Kina je prvi put uspela da lansira letelicu s nekog drugog nebeskog tela i testira sposobnosti da prikupi udaljene uzorke iz svemira u sklopu priprema za složenije misije istraživanja Sunčevog sistema.
 
Na pitanje da je li Kina spremna da podeli uzorke sa Sjedinjenim Državama koje vlastitoj svemirskoj agenciji NASA ograničavaju direktnu saradnju s Kinom, Vu je rekao da "na žalost" postoje ograničenja.
 
"Kineska vlada želi da podeli Mesečeve uzorke s ustanovama i naučnicima iz raznih zemalja", a da "saradnja sa SAD-om zavisi od američke politike".
 
Kina nije obznanila koliku je količinu uzoraka uzela, ali planirano je bilo da prikupi dva kilograma stena i tla.
 
"Objavićemo to uskoro", rekao je Hu Hao, voditelj treće faze kineskog programa istraživanja Meseca.
 
Kina se nada da će do 2022. imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će moći slati ljude na Mesec. Godine 1970. Kina je lansirala u orbitu prvi satelit, ali je morala da čeka 2003. da bi izvela prvi svemirski let s posadom, "tajkonautom" Jangom Livejom.
 
Kina je letos lansirala još jednu sondu koja za nekoliko meseci treba da stigne na Mars, gde će iduće godine "provozati" daljinski upravljanog robota.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.