Jupiter i Saturn u ponedeljak u položaju koji će prvi put od 17. veka moći da se vidi na celoj Zemlji

Prividno međusobno približavanje Jupitera i Saturna će u ponedeljak prvi put od 17. veka biti vidljivo sa svih mesta na Zemlji.
Jupiter i Saturn u ponedeljak u položaju koji će prvi put od 17. veka moći da se vidi na celoj Zemlji
Foto: Pixabay
Dve planete, koje svaka svojom orbitom obilaze oko Sunca, gledano sa Zemlje će se poravnati jedna ispred druge i videće se kao jedna blistava zvezda, a ne kao dve. Biće na istoj liniji gledano sa Zemlje, ali međusobno udaljene više od 700 miliona kilometara.
 
Astronomi, međutim, kažu da takozvane "konjunkcije" dve najveće planete u Sunčevom sistemu nisu naročito retke. Jupiter dok kruži oko Sunca prolazi tačkom poravnanja sa svojim susedom Saturnom svakih 20 godina.
 
Međutim, ono što je ovog puta specifično je što će se "konjunkcija" po zalasku Sunca videti svuda sa Zemlje, ukoliko nebo bude vedro.
 
"Retkost je to što će se približenost planeta videti na našem nebu", rekao je profesor astronomije na Univerzitetu Vanderbilt, Dejvid Vajntraub i dodao da to svako može videti samo jednom u životu.
 
"Mislim da je 'jednom u mom životu' prilično dobra mera da se za nešto kaže da je retko ili posebno", rekao je on.
 
Poslednji put kada je svuda sa Zemlje bilo moguće uočiti "susret" Jupitera i Saturna, bilo je jula 1623. godine. Ipak, tada je bilo gotovo nemoguće videti približavanje zbog blizine te tačke položaju Sunca.
 
Pre toga, konjukcija je bila vidljiva u martu 1226. godine.
 
Ova pojava biće uočljiva u ponedeljak, ubrzo nakon zalaska Sunca ukoliko se pogleda horizont na jugozapadu. A za razaznavanje dveju planeta biće potreban bar dvogled, savetuje AP.
 
Jupiter i Saturn će zapravo međusobno biti udaljeni više od 730 miliona kilometara, dok je Zemlja od Jupitera udaljena 890 miliona kilometara.
 
Naredno približavanje vidljivo sa Zemlje očekuje se 15. marta 2080. godine.
  • hm

    21.12.2020 19:32
    Odgovor za Miloša
    Hvala na pojašnjenju koje sam već pročitao u tekstu ove vesti ali odgovora i dalje nema, konkretno pitanje je zašto je naredno već za 60 godina kada istorijski gledano postoji neka ustaljena rutina da se to dešava svakih 400 godina. Mislim, zašto i naredno neće biti za 400 godina već će umesto toga biti za 60 godina, šta se desilo/dešava da se prekinula jedna takva ustaljena rutina?
  • Miloš

    21.12.2020 16:30
    odgovor na hm
    Jupiter i Saturn prođu takoreći 'jedno pored drugog' svakih 20 godina, međutim zbog ugla i lokacije gde se mimoiđu, nije uvek dobro vidljivo, niti vidljivo svuda na svetu.

    Danas je konjukcija vidljiva na celom svetu, što se nije desilo tih 400 godina što ste rekli.

    za 20 godina će ponovo proći jedan pored drugog, i opet za 20 nakon toga, međutim tek za 60 godina će opet biti konjukcija koja je iole vidljiva kao ova ove godine.
  • hm

    20.12.2020 16:16
    ?
    Zašto je jedno vidljivo svakih 400 godina, a normalno svakih 20 godina a sada naredno nas čeka za 60 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.