Američke vlasti istražuju Teslin autopilot zbog 23 sumnjive nesreće

Teslin sistem aktivne pomoći u vožnji sve češće je meta kritika. Nakon niza nesreća, američke savezne agencije počele su da istražuju moguće nedostatke u ovom sistemu.
Američke vlasti istražuju Teslin autopilot zbog 23 sumnjive nesreće
Foto: Pixabay
Nakon više zabeleženih problema sa Teslinim sistemom aktivne bezbednosti, koji je u nekoliko slučajeva kritikovan nakon saobraćajnih nezgoda, pokreće se istraga o njegovim mogućim nedostatcima.
 
Proizvođaču električnih automobila iz Kalifornije sada ponovo prete problemi jer, prema Njujork tajmsu, američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) istražuje čak 23 nesreće u kojima je Teslin sistem bio uključen ili je mogao biti aktivan.
 
Ističu se nesreće u kojoj je Model Y naleteo na zaustavljeni policijski automobil na autoputu u blizini grada Lansinga u državi Mičigen.
 
Zatim, tu je slučaj iz februara kada se Tesla zakucao u prikolicu kamiona u Detroitu.
 
Teslin autopilot smatra se izuzetno naprednim sistemom i u jesen prošle godine osvojio je drugo mesto na testu američkog potrošačkog časopisa "Consumer Reports", iza sistema Supercruise koji koristi Kadilak.
 
Međutim, takvi sofisticirani sistemi imaju problem. Naime, oni pouzdano obavljaju jednostavne zadatke, ali ne mogu da upravljaju automobilom samostalno.
 
Teslini sistemi su, prema svemu sudeći, dostigli svoje granice. Primera radi, istraga nesreće na Floridi iz 2016. otkrila je da autopilot nije prepoznao svetlu prikolicu kamiona kao prepreku po lepom vremenu i auto se sudario sa njom.
 
Možda bi Tesla trebalo da se ugleda na pomenuti GM-ov sistem Supercruise koji je pobedio prvenstveno zahvaljujući infracrvenoj kameri koja proverava da li su vozačeve oči usmerene na put. Ako to nije slučaj, sistem se, uz upozorenje, sam isključuje, a ako je potrebno i zaustavlja vozilo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija