NASA odložila prvi let minijaturnog helikoptera na Marsu

NASA je odložila prvi let minijaturnog helikoptera "Ingenuity" na drugoj planeti zbog tehničkih problema, objavila je američka svemirska agencija NASA.
Mini-helikopter "Ingenuity", koji je na Mars stigao na roveru "Perseverance", ipak neće poleteti pre 14. aprila. Planirano je bilo da poleti danas.
 
Ispitivanje brzih okretaja rotora Ingenuity-ja u petak je pokazalo probleme u poletanju, saopštila je NASA.
 
Svemirska agencija rekla je da je "helikopter bezbedan te da je poslao podatke nazad na Zemlju".
 
Tim proverava podatke kako bi dijagnostikovao problem i odredio novi datum testa uz punu brzinu rotacije.
 
Tokom probnog leta helikopter težak oko 1,8 kilograma leteće do visine od oko tri metra, ostaće na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratiti na površinu Marsa. Bio bi to prvi let neke letelice na drugoj planeti.
 
Helikopter se napaja litijumskim baterijama i ima kapacitet za još nekoliko pokušaja leta.
 
Suočen je s ekstremnim uslovima na Marsu, temperaturom od minus 90 stepeni Celzijusa, slabom gravitacijom i retkom atmosferom.
 
"Ingenuity" je putovao na Mars na roveru "Perseverance", koji je težak oko 1.000 kilograma i veličine je manjeg automobila.
 
Rover je na Mars stigao u februaru, a u 203 dana leta prešao je 472 miliona kilometara. Sleteo je u osušeni krater jezera dug 45 kilometara, a u naredne dve godine trebalo bi da pregleda krater Jezero.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija