Naučnici: Zarazni britanski soj virusa korona ne dovodi do težih oblika kovida

U naučnom časopisu Lanset objavljena je najnovija studija o veoma zaraznoj varijanti koronavirusa, nastaloj u Velikoj Britaniji, tzv. britanskom soju.
Naučnici: Zarazni britanski soj virusa korona ne dovodi do težih oblika kovida
Foto: Pixabay
Iako su do sada stručnjaci tvrdili da je reč o opasnijoj varijanti koronavirusa, prema najnovijim istraivanjima britanska varijanta ne izaziva teže forme kovida-19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću.
 
Studijom je obuhvaćena grupa od 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone, prenosi Rojters.
 
Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.
 
Britanska varijanta korona virusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u SAD, potvrđeno je u Centru za kontrolu bolesti i prevenciju SAD, navodi Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija