VIDEO Istorijski događaj: Helikopter uspešno obavio prvi let na Marsu

Inženjeri američke svemirske agencije NASA potvrdili su da je njihov helikopter "Ingenuity" uspešno obavio svoj prvi let na Marsu, preneo je "Njujork tajms".
Ovo je prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.
 
Ranije je rečeno da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma sporo spusti sa visine od tri metra na površinu planete, leti 30 sekundi, a onda zarotira pre nego što se lagano spusti na četiri nogare.
 
Let je trebalo da počne u 8:30 časova, ali podaci do NASA-a nisu mogli stići pre 11:30 časova. Probni let je bio planiran da se obavi na dnu kratera Jezero.
 
Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera "Perserverance", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put. NASA se nada da će primiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera "Perserverance", koji je parkiran 76 metara dalje.
 
Nakon prvog uspešnog leta, "Ingenuity" bi trebalo da napravi još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije.
 
  • Aleksandar

    21.04.2021 00:56
    @“Mrgud 20.04.2021 • 14:47
    Neobrazovan sam ali kako helikopter leti ako nema atmosfere?”

    Mars ima atmosferu, samo nema vazduha.
  • Mrgud

    20.04.2021 14:47
    Helikopter
    Neobrazovan sam ali kako helikopter leti ako nema atmosfere?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija