Istorijski potez: Rover na Marsu napravio kiseonik

Rover NASA "Perserverance" transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.
"Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen-dioksida u kiseonik na Marsu", rekao je Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, preneo je sajt američke svemirske agencije.
 
Eksperiment je izveden 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.
 
Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.
 
Eksperiment je urađen pomoću "Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment" (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera. Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen-monoksid, sa druge.
 
 
U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija