Čileanci ustavom štite "prava na mozak"

Čile bi mogao postati prva država na svetu koja će zaštitu "neuroprava" ili "prava na mozak" ugraditi u svoj ustav da zaštiti ljudski um od manipulacija mogućih razvojem veštačke inteligencije.
Čileanci ustavom štite "prava na mozak"
Foto: Pixabay
Ustavna reforma koja je u toku u toj zemlji želi da ugradi u ustav pravo na "očuvanje telesnog i psihološkog integriteta" građanina tako da nikakav "autoritet ili pojedinac" ne može primenom novih tehnologija koje deluju na ljudski mozak "da poveća, smanji ili remeti individualni integritet bez pristanka osobe".
 
Senator Gvido Girardi, jedan od promotera tog zakonskog predloga, objašnjava da je ideja da se zaštiti "poslednja granica" ljudskog bića - njegov um.
 
Čileanski zakonodavci smatraju da su neurotehnologije sposobne da sprovode procese "čitanja" i "upisivanja" u mozak omogućavajući time registrovanje mentalnih podataka neke osobe, te bi u bliskoj budućnosti mogle da ih menjaju i dodaju nove.
 
"Ako ta tehnologija može da čita vaše misli i pre nego što vi postanete svesni šta mislite, ona može da upiše u vaš mozak emocije, misli, istoriju koja nije vaša i koje vaš mozak neće moći da prepozna kao vaš ili kao veštačku kreaciju", ističe Girardi.
 
Zbog toga je "važno", napominje Girardi, zakonski urediti to područje za buduću realnost koja bi mogla "ugroziti samu srž ljudskog bića, njegovu autonomiju, slobodu i slobodu izbora".
 
Na pitanje da li je stvarnost već blizu naučnoj fantastici, Rafael Juste, naučnik sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku istakao je da su stručnjaci već uspeli da u mozak miševa ugrade stvari koje oni nisu nikada videli, koje asimiliraju kao vlastite ideje i ugrade u vlastito prirodno ponašanje.
 
"Ako možete ući unutra, u hemijski proces mozga i stimulisati ga ili inhibirati, možete i menjati odluke ljudi. To je nešto što već činimo sa životinjama", tvrdi Juste.
 
Razvoj neurotehnologije možda plaši, ali ima i svoje dobre strane. Kao primer navodi da će se u bliskoj budućnosti lečiti gluvoća implantatima ili slepilo zahvaljujući već uspešnim ispitivanjima sprovedenim u laboratoriji na šimpanzama. Moguće je čak i ugraditi stimulatore u mozak koji mogu poboljšati život obolelih od Parkinsonove, Alchajmerove bolesti ili šizofrenije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija